Tijdens een sociale inleefdag trekken 17 jarige leerlingen van het Scheppersinstituut twee aan twee naar een woonzorgcentrum of één of andere sociale werk- of leefgemeenschap in de buurt van Wetteren. De bedoeling van deze inleefervaring is om onze leerlingen in contact te brengen met sociale beroepen én met vrijwilligerswerk. De ervaring dat je iets doet uit medemenselijkheid zomaar, zonder er centen voor te krijgen, is voor velen onder hen een bevreemdende ervaring. Het wonder geschiedt elke keer opnieuw: na zo’n dag zijn ze er het allemaal over eens: sociale beroepen en vrijwilligers, die mensen zijn echt goud waard. De leerlingen staan versteld over het geduld en de liefde waarmee deze mensen elke dag opnieuw omgaan met hun doelpubliek. Ook het contact met de mensen zelf, bejaarden of mensen met een beperking, doet als het ware de schellen van hun ogen vallen. Ze constateren uit eigen ervaring dat beide doelgroepen best wel aangenaam zijn in de omgang. Er wordt gelachen en gefeest.
De brutale roep in onze samenleving dat de vergrijzing in onze maatschappij teveel gaat kosten, klinkt in het niets als je onze jongeren bezig ziet tijdens zo’n inleefdag. Daarom was het anker van hoop mee vandaag. Als christenen tonen we dat het anders kan, handelen en denken vanuit de kleine goedheid. Deze sociale dag wil een stapje zijn in een andere richting. Op school kunnen we jongeren op die manier laten kennismaken met de hoopvolle en blijde boodschap van het evangelie, ook al bereiken we hen vaak niet meer via de parochies en het kerkelijk leven. Zij kunnen ons ook de weg wijzen om het geloof door te geven aan de christenen van morgen.
0 Opmerkingen
Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
Wat is de estafette van hoop?Het anker van de hoop reist in 2025 langs verschillende haltes: parochies, scholen, zorginstellingen, jeugdbewegingen,... noem maar op! Bij elke halte delen we een concreet verhaal van hoop. Deze verhalen kan je hier lezen. Zo krijgt de dagelijkse goedheid meer zichtbaarheid en laten we nieuwe verbindingen en dwarsverbanden ontstaan in het dekenaat. verhalen uit je eigen dekenaat
Alles
|